Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Уволниха директорката на дома в Благоевград, опитала се да скрие инцидент с дете

Фотографија: личен архив

Възпитаник на дома за деца, лишени от родителска грижа, в Благоевград е бил приет в болница след употреба на марихуана и алкохол. Заради груби нарушения и опит за прикриване на  случая,  директорът на дома и дежурният възпитател са уволнени дисциплинарно.

В неделя 16-годишният възпитаник на дома се е почувствал зле. Излязъл е на двора да се освежи и е припаднал. Извикан е екип на спешна помощ и момчето е било качено в линейката без придружител от персонала, което  е недопустимо.  Лекарите са констатирали натравяне с алкохол и дрога.  След като е била уведомена за инцидента директорката на Дома за деца, лишени от родителска грижа Силвия Иванова, тя не е информирала за случая нито полицията, нито отдела за закрила на детето, което  поражда съмнения за  опит за прикриване на  случая.  Спешно е сформирана комисия за проверка в дома, която е констатирала редица груби нарушения в управлението на институцията.

Това е втори случай с доказана употреба на дрога от възпитаника на дома, сподели Емилия Маникатова от отдела за закрила на детето:

Още вчера е проведен разговор на социален работник с детето. Каза, че е намерил фасове марихуана в района на Младежкия дом. Това твърди детето, но всичко ще бъде проверено от полицията.

Във вторник кметът на Благоевград Атанас Камбитов е уволнил дисциплинарно директорката на дома и дежурния възпитател в деня на инцидента. От общината са набелязали спешни мерки  заради занижената отговорност  на персонала и съмненията за рецидивиращи противообществени прояви на възпитаниците в Дома за деца, лишени от родителска грижа.  По конкретния случай работят полицията и общинския съвет по наркотични вещества.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!