Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Правителството разглежда средносрочната бюджетна прогноза

Предвижда се от догодина минималната работна заплата да стане 460 лева

Правителството ще разисква днес пътната карта за изпълнение на актуализираната стратегия за съдебната реформа. Министерството на културата ще получи допълнително средства по бюджета си за тази година, ще се актуализират и стандартите за финансиране на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства. Министърът на финансите внася за одобрение средносрочната бюджетна прогноза за периода 2017-2019 година.

Следващата година минималната работна заплата да се увеличи на 460 лева и да се запази в този размер до 2019 година, това се предлага в прогнозата. Актуализацията на пенсиите ще е ежегодна от 1 юли с 1,6 % догодина, 3,1 на сто през 2018 година и 2,9 % през 2019 година. Вноската за фонд "Пенсии" ще нараства с по един процент две поредни години – 2017-а и 2018-а.

Икономиката ще расте умерено, като да края на периода прогнозите сочат растеж от не повече от 2,7 на сто.

Инфлацията ще се ускорява, предвижда се тя да е около 1% догодина и да продължи да нараства, при условие че се повишат цените на петрола и вътрешното потребление.

Дефицитът се предвижда да намалява, като през 2019 година трябва да е 0,5 на сто от БВП.

В останалите сфери основните разходи ще бъдат насочени към сектора на отбраната. В здравеопазването приоритет остава "Спешна помощ", а в образованието – по-високата квалификация на учителите и осигуряването на стажове за учениците.

Същевременно, промените в Изборния кодекс влизат на второ четене в пленарната зала тази седмица. Част от промените предвиждат правителството да решава какви да са стимулите за избирателите при гласуване, а гласуването да е задължително.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!