Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Ивайло Московски: Няма да има блокади на границата с Гърция по Великден

Фотографија: БГНЕС

Няма да има блокиране на българско-гръцката граница по предстоящите празници, обяви министърът на транспорта Ивайло Московски след среща на премиера Бойко Борисов с представители на българските превозвачи и туроператорски фирми. 
Решено е на Гърция да бъде поставен улптиматум, че при следващи незаконни блокади от страна на гръцки фермери ще има реципрочни действия от страна на наши превозвачи и туроператори. Двата бранша ще подготвят декларация, към която канят да се присъединят и други сектори, обясни министър Московски.
Това е декларация. Това не е някакво искане от нас към тях, те да си преценят как да подходят. Просто това е декларацията, която можем дори да я наречем ултимативна, която се декларира от различните браншови съсловия в България, че ако още веднаж незаконно се блокира границата от който и да е субект от гръцка страна, мерките ще бъдат реципрочни и то с абсолютни всички дейности, които са свързани с преминаването през границата. За да бъде официално информирано гръцкото правителство и гръцките власти, сме решили подходът да бъде такъв, щом са готови с тази декларация колегите, през външно министерство ще бъде връчена на гръцкия посланик, което е възможно най-официалният начин.
Любомир Столарски от Асоциацията на превозвачите обяви, че компромис повече няма да се прави:
Призоваваме и други  браншове, който иска да я подпише, но смятаме, че при едно следващо незаконно блокиране на българско-гръцката граница ще има вече сериозен отпор относно всички отношения с Гърция, не само между превозвачи и туристи, а въобще с всичко.
Ако се стигне до контраблокади, туристическият бранш ще преглътне евентуални загуби - декларира след срещата Байко Байков от Асоциацията на турорепаторите:
Както разбрахте, дадохме един ултиматум на нашите съседи, ако искат да  бъдем истински европейци, ако искат да правим бизнес и да си ходим на гости, трябва да се съобразят с нас. В противен случай ние ще покажем своите зъби, каквато и цена да платим.
Подробностите чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!