Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Стотици миряни носиха иконата Света Богородица от Бачковския манастир

| ажурирано 2.5.16. 12.25
Фотографија: БТА

Стотици миряни от цялата страна се включиха в традиционното литийно шествие от Бачковския манастир до местността Клувията високо в планината. Там, според поверията, чудотворната икона на Света Богородица е била укрита от монаси, заради турските нашествия. Намерена е във втория ден на Великден през 1604 година от две овчарчета и е върната в Светата обител. Така и до днес вярващите се покланят пред светинята и се молят за здраве и блогополучие.            

Процесията се провежда повече от 350 години винаги във втория ден на Великден. Дъждът не попречи стотици вярващи тази сутрин да прекрачат прага на светата обител и да се наредят на опашка пред манастирския храм, където се намира чудотворната икона на Божията майка, за да запалят свещ и отправят своите молитви. 

Участници в шествието споделиха: 
- Празникът е светъл, благодарение на вярата във всеки един от нас. Колкото по-силна е тя, толкова по-светли са празниците. Не е нужно на човек, да му се случи нещо лошо, принуден от обстоятелствата да търси път към свети места. Животът е прекрасен и, когато е сетивен, да му се наслаждава. Може да идва за да благодари просто, за това, което му се случва. 
- Вече осма година участвам в шествието и, надявам се, Божията майка да дава на всички здраве, сили и спасение, щастие, мир, любов. И да се обичаме, да се уважаваме и да си помагаме всички, както подобава на християните.

Своите пожелания към миряните отправи при потеглянето на шествието и игуменът на Бачковския манастир архимандрид Симон: 
Празникът на празниците Пасха Христова е възкресение на нашите души. И така символично, носейки всяка една година чудотворният образ до местността Клувията, където е бил скрит, дава на нас вярващите също така символистично възкресяване за добри дела.

Архимадрид Симон поясни, че и тази година начело на процесията застава копие на чудотворната икона на Божията майка, за да не пострада оригиналът при пренасянето. Той съобщи още, че в църквата на светата обител предстои мащабен ремонт, тъй като ценните стенописи са застрашени от оводняването на храма.  След това ще започне и реставрацията им. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!