Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Десислава Танева: Към днешна дата огнищата на нодуларен дерматит са 34

Фотографија: БГНЕС

След спирането на валежите във всички крайдунавски общини започва обработка на площите срещу комари. Целта е да се прекрати разпространението на болестта нодуларен дерматит по животните. С румънските власти в момента се обсъжда пръскане в пограничните райони и на северната ни съседка. Министърът на земеделието Десислава Танева обяви, че ваксинацията на животните продължава, но предстои още 880 да бъдат умъртвени:

Към днешна дата огнищата на нодуларен дерматит са 34, като новооткритите са в Област Смолян в населено място на километър от гръцката граница и в Област Перник, обясни Танева:

След първите огнища, които бяха открити, може би в първите седем дни в тези огнища бяха включително и стада със сто и над сто крави. Последните са стада в рамките на пет до осем крави.

За комари пръскането продължава около откритите огнища, но времето в момента възпрепятства процеса, обяви доктор Чобанов, директор на дирекция "Здравеопазване на животните" в Българската агенция по безопасност на храните. Чрез кметовете пчеларите са запознати с графика, за да предпазят пчелните семейства:

Предварително да бъдат затворени пчелите в кошерите. На този етап се пръска само сутрин. Предвиждаме пръскане в двукилометровата зона, южно от брега на река Дунав, включително и островите, с цел да се обработят биотопите.

Първите пристигнали 150 хиляди ваксини за нодуларния дерматит са поставени в рамките на пет работни дни. Чакат се още 270 хиляди дози:

На 16 май очакваме 170 хиляди дози от тях, останалите до един месец – обяви министърът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!