Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Вицепремиерът Ивайло Калфин подаде оставка, премиерът я прие веднага

Румяна Бъчварова: Новият социален министър трябва да бъде от квотата на ГЕРБ

| ажурирано 10.5.16. 18.32
Ивайло Калфин
Фотографија: БГНЕС

Вицепремиерът по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин подаде оставка. Премиерът Бойко Борисов е заявил, че я приема. Двамата са изразили взаимна благодарност за съвместната си работа.

Калфин оповести решението си и в писмен вид на сайта на министерството:

Оттеглям се от правителството по решение на ПП АБВ. През последната година и половина положих много усилия за това в България да има по-високи доходи, повече работни места и повече справедливост и предвидимост в социалните системи. Доволен съм от това, което постигнах. Остава и още много работа за моите наследници. 

По-рано Националният съвет на АБВ реши, че партията ще оттегли подкрепата си за правителството, както и участието на вицепремиера Ивайло Калфин от кабинета. Оттеглят се и другите представители в изпълнителната власт, както и областният управител на Пазарджик Трендафил ВеличковОставката му е била приета от министър-председателя, предаде БТА. Окончателното решение на АБВ ще бъде взето на конгреса на партията в неделя. 

Ивайло Калфин пое поста заместник министър-председател по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика на 7 ноември 2014 година  и бе единственият представител на АБВ в правителството. Калфин беше вицепремиер и министър на външните работи в правителството на Тройната коалиция. Четири пъти е избиран за депутат в българския парламент, беше и евродепутат.

Новият социален министър трябва да бъде от квотата на ГЕРБ. Това каза вицепремиерът по коалиционната политика и вътрешен министър Румяна Бъчварова:

Не е най-добрият знак, но мисля, че можем да се справим с тази ситуация. При това положение трябва да бъде от средите на ГЕРБ, но премиерът ще реши кого ще предложи и това ще се гласува.

Цветан ЦветановПредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че в много случаи не са разчитали на подкрепата на АБВ и до момента:

След днес има повече искреност в тези, които са отговорни за стабилността на държавата. И тук мога да кажа, че освен ГЕРБ, Патриотичният фронт и също така Реформаторският блок - тези, които подкрепят правителството. Защото най-лесно е да отидеш на избори - това не е решение на въпроса. Защото знаете в какво състояние заварихме страната 2014 година. Ааз смятам, че ние сме длъжни да продължим напред. Вицепремиерът Калфин беше предложен от АБВ като един добър експерт. Тук не трябва да имаме съмнение за неговите качества, защото той все пак направи една пенсионна реформа, която беше подкрепена от парламентарното мнозинство, а що се касае до заявената позиция от АБВ, вие знаете, че в много от случаите ние реално не сме разчитали на тяхната подкрепа.


Найден ЗеленогорскиНайден Зеленогорски от Реформаторския блок коментира, че с напускането на АБВ, правителството ще бъде по-дясно:
Няма никаква опасност за правителството и за осигуряване на мнозинството. Не смятам, че има драма от това, че АБВ напускат мнозинството. За нас от Реформаторския блок мога да кажа, че ние изпитваме облекчение, защото вече ще говорим наистина за едно дясноцентристко патриотично правителство. Сами знаете, че ние изпитвахме доста сериозни несъгласия с част от нещата, които се предлагаха от АБВ в областта на социалната политика и за нас участието в едно правителство с лява партия беше доста некомфортно.


Валери Симеонов от Патриотичния фронт обяви, че АБВ нямат убедителни аргументи за напускане:
Валери СимеоновНямат такава тежест, каквато смятат, че имат колегите от АБВ. Да не говоря, че нямат никакъв сериозен аргумент. Има само два необявени аргумента - като единият е конгресът на БСП, смяната на ръководството и възможността за обединение на двете партии, и АБВ и БСП, и втората - имаше заседание на трите партии. Излязохме, направихме пресконференция и след пресконференцията, съответно изчаквайки резултата, те сметнаха, че ние сме тръгнали да излизаме и решиха, че могат да съберат малко медиен дивидент от това.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!