Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Елизабет Калм представя своите картини – „Отзвук от България“

БНР Новини
Фотографија: Благородна Георгиева

По традиция през месец май в НДК се провежда Салон на изкуствата. Той се посещава средно от 80 000 любители на танцовите, музикалните и визуалните изкуства. В XXI издание на Салона на изкуствата участва и френската художничка Елизабет Калм. Родена в Люксембург, но живееща в Париж, тя идва за първи път в България през 2013 г., заедно с парижкия хор „Канта Лекс“, ръководен от българския диригент Цветан Добрев. Изпълнявайки една от неговите композиции – „Възкресе“ в родния му град Казанлък, Елизабет Калм разбира, че срещата й с българската музика е силата, която ще я свърже дълбоко с  България. Тя е завладяна от красотата на земите ни, цветовете на българските села и манастири, чара на традициите ни. След завръщането си във Франция, тя започва да пресъздава с езика на живописта своя цикъл  картини с български сюжети. През месец април в галерия „Виа Артис – Крум Танчев“ в Пловдив тя представи уникалната си изложба „Отзвук от България“.

Елизабет Калмес и Цветан Добрев
Ето какво ни сподели Елизабет Калм преди откриването на изложбата й в София:

До 2013 г. почти нищо не знаех за България. Запознах се с един народ, който е съумял чрез поезията, музиката, живописта, да съхрани и пресъздаде, както мъката си, така и ценностите си. Тази среща остави силен отпечатък в съзнанието ми. Бях удивена от красотата и богатството на вашите манастири, църкви, икони. Във Франция в продължение на две години постоянно си мислех за България. Започнах да чета българска литература, стиховете на Ботев и това ми помогна да сътворя книга „Възкресе“, в която намериха място впечатленията ми от страната ви, както и картините с български сюжети, които рисувах в продължение на две години. От тях лъха музика, мистерия, тишина и енергия. Усетих, че българският народ е тръгнал по пътя на новото, на Възраждането, с ръце, вдигнати нагоре към Светлината, като едно пролетно разцъфнало дърво.


В момента Елизабет Калм участва в изложба в Хюстън, щата Тексас. Тя се гордее с това, че първата закупена картина е едно двуметрово платно – пейзаж от България, намерило своя собственик отвъд океана.

Специално за „Салона на изкуствата“ Цветан Добрев се представя с избрани хористи от четирите му смесени хора в Париж с концерт „Български резонанси в Париж“. Той емигрира преди 27 години. Тогава е бил известен композитор-авангардист, но във Франция се отказва от всички западни влияния и започва да пише българска музика. Дирижира 4 смесени хора в Париж. Какво провокира Цветан Добрев да участва в тазгодишния „Салон на изкуствата“? Ето какво разказва той:


Преди три години доведох 120 френски хористи, с които обиколихме България и изнесохме концерти. Така една от моите хористки, известната френска художничка Елизабет Калм, се впечатли от красотите на България и ги пресъздаде в 76 платна, много от които напуснаха пределите на Франция. Изложбата й „Вариации на българска тема“ в Париж имаше невероятен успех. Исках изложбата да бъде представена и в София, за да могат и българите да се докоснат до тази празничност. Доведох от Париж няколко хористи от хоровете, които ръководя там. Ще представим програма от шест български и шест френски песни. Моите хористи вече са големи почитатели на българската музика, но това ми струва 27 години труд. Българският фолклор им е труден за възприемане и трябваше да намеря път, по който да ги изведа до нови естетически параметри, а това отнема много време. Мога да се похваля, че хората около мен, а това са 5-6 хиляди души бивши и настоящи ученици, хористи, заобичаха този стил, който, откровено казано, им е чужд.



Цветан Добрев сподели с вълнение, че едни от най-хубавите му професионални години в България са тези, през които е работил в Българското национално радио.

Снимки: Благородна Георгиева и личен архив на Елизабет Калм



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!