Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

МС одобри промени в Търговския закон, които трябва да предотвратят кражбата на фирми

Фотографија: БГНЕС

Правителството одобри промени в Търговския закон, които трябва да предотвратят кражбата на фирми. С промените се въвежда ново изискване - освен нотариална заверка на подписите да се прави такава и на съдържанието на договорите, обясни министър Екатерина Захариева

От проучването на фирмите се установи, че те предпочитат да извършват повече действия чрез нотариалната заверка, но да бъдат спокойни, че техните фирми, че техният бизнес няма да бъде откраднат и обсебен.

Копие от документа ще се съхранява при нотариуса, е друго нововъведение.
Ако има случаи, в които и нотариус заверява съдържание, което е недостоверно, тоест фалшив такъв документ, много по лесно ще бъде установена неговата отговорност.
Докато промените влязат в сила, правосъдният министър призова търговците да се възползват активно от безплатното есемес уведомяване, като обясни, че при липса на реакция в тридневен срок да се поиска спиране от съда на вписването, следват дела, които продължават твърде дълго време.

Една година, дори и да продължава, знаете, че фирмата може да бъде открадната, да бъде продадено нейното имущество и да бъде доведена до състояние на несъстоятелност. С тези малки изменения съм убедена, че ще бъдат в интерес на всички търговци и на техните служители
.

Приема се изцяло нова глава в Търговския закон - Оздравително производство. Търговец, заплашен да изпадне в неплатежоспособност, да може да поиска съдът да започне оздравителна процедура.

Ще се одобрява от съда с участието на кредиторите оздравителен план и съм убедена, че по този начин това ще доведе до икономическа стабилност за запазване на работни места.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!