Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

От първи юли социалната пенсия за старост се индексира с 2,6 на сто

250 лв. еднократна помощ ще получат първокласниците в държавните и общинските училища за новата учебна година

| ажурирано 8.6.16. 17.47
Фотографија: Иванка Петрова

От първи юли социалната пенсия за старост се индексира с 2,6 на сто. Увеличението гласувано от правителството е 2 лева и 99 стотинки. Така размерът на този вид пенсия ще достигне 118 лева и 14 стотинки.
Получават я 3100 души, но тя е базова и автоматичното ще увеличи социалната пенсия за инвалидност, която се полага на близо 50 хиляди души. Ще се повиши и персоналната пенсия , която се отпуска на  2 хиляди и 900 деца сираци. 

250 лева еднократна помощ ще получат първокласниците в държавните и общинските училища за новата учебна година – реши правителството. От тези средства се очаква да се възползват около 46 хиляди деца, чиито семейства отговарят на условията за социално подпомагане. Без подоходен тест средствата ще получат деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства.
Еднократната помощ се отпуска на семейства, чийто средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца е по-нисък или равен на 350 лева, а от 1 юли – 400 лева. Срокът за подаване на заявлението за отпускане на помощта след записване на детето в първи клас е до 15 октомври.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!