Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Борисов: Не сме обсъждали увеличение на учителските заплати

Важно е да се нормализират отношенията между НЕК и "Росатом", заяви премиерът

Бойко Борисов
Фотографија: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обяви, че с него не са водени разговори за 10-процентно увеличение на учителските заплати от следващата година, което беше аносирано вчера от вицепремиера Меглена Кунева:

Аз от вас научавам. Тя може би има резерви в министерството и ще го направи. С мен и с финансовия министър не е говорено на тази тема. Над 2 милиарда - 10% са над 250 милиона на година.

Премиерът коментира и решението на арбитража в Париж по ѝска на руската компания "Росатом" срещу Националната електрическа компания:

Важно е да се нормализират отношенията между двете компании - НЕК и "Росатом" и съответно да се намери най-доброто решение за двете страни. Ако намерим къде да го продадем, заедно с руската страна и да си възстановим дадените пари, това ще бъде най-доброто решение. Всички други варианти са доста по-сложни. На 11 юли имам едно посещение в Иран, след това ще мога по-подробно да ви кажа. Много е важно да се уравновеси тонът, да се подобрят отношенията, за да може да постигнем максимален ефект. В случая с флотилия по-трудно ще успеем.

България беше задължена да плати на Русия обезщетение в размер на близо 600 милиона евро.

Бойко Борисов съобщи още, че дипломацията ни работи, за да започне обратното връщане на бежанци в Турция:

Засега границата е спокойна, засилихме повече постовете, водим дипломация и се надявам и писмото на външния министър и моето до Европейския съвет да включим това като точка, а новият съвет ще изиграе необходимата роля и ще има необходимия резултат. Тези дни се наслушах на анализатори и на какви ли не коментари по тази тема. Снимка

И колкото минава повече време, това показва, че съм бил прав да съм много тревожен преди няколко дена, защото едно по едно започват да излизат неща, които са договаряни, преговаряни, просто не сме информирани всички за това, което са поемали като ангажимент. За мое най-голямо съжаление, виждате, накрая идва при мен сметката. Вие като наблюдавате какво се случва, аз не съм си измислил тази флотилия, нали се разбира сега, че не съм си измислил. 

Актуалните теми премиерът коментират при посещението си в Дивотинския манастир край Банкя, където отиде и патриарх Неофит. Двамата присъстваха на църковния празник на манастира и честитиха празника на миряните, като отбелязаха вложените средства и обновените сгради на Светата обител.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!