Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

България няма да участва в регионални инициативи в акваторията на Черно море

| ажурирано 24.6.16. 12.08
Фотографија: БГНЕС

Правителството категорично изключва участието на България в отделни регионални инициативи в Черно море, става ясно от позицията на министрите, с която страната ще участва на срещата на НАТО.

Позицията на кабинета беше обявена от министъра на външните работи Даниел Митов:

България никога не е поемала ангажимент да участва в новосформиращи се, каквито и да било, регионални инициативи в Черно море. Това трябва да стане ясно на всички. Нашето настояване е засиленото присъствие и засилените учения, които изграждат отбраната, отбранителния капацитет на нашата държава, както и на НАТО, да са под командването и под флага на НАТО, съобразени съответно с ограниченията, които налага Конвенцията от Монтрьо. Русия струпва въоръжения както в Крим, така и по цялото протежение на Черноморския си бряг, което внася тежки дисбаланси в стратегическо отношение. Тази ситуация трябва да бъде компенсирана. НАТО е длъжно да усили отбранителните и въздържащите способности на съюзниците си и да даде ясни сигнали, че ще защитава всеки един свой съюзник. А нашето настояване е Североизточният фланг на НАТО – Балтийските държави, Полша, да бъдат третирани по еднакъв начин с югоизточния. На НАТО, както и на нас, по никакъв начин не ни трябва военна конфронтация. Санкциите работят достатъчно добре.

България ще участва с батальон до 400 души военнослужещи в многонационалната бригада, която ще се сформира в Румъния след срещата на върха във Варшава, потвърди министър Николай Ненчев:

До 400 военнослужещи ще бъдат позиционирани в България и ще участват в различни тренировки и учения, съвместни с нашите партньори от НАТО, на ротационен принцип, тогава, когато се наложи.

За хибридните заплахи в дискусия ще се търси опция за по-тясно сътрудничество между партньорите, като този елемент на заплаха ще се възприема като обща и ще е част от тренировъчните планове на НАТО.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!