Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Задържан е шофьорът, който уби трима студенти при катастрофа на пътя край Луковит през 2014 г.

До два месеца се очаква от Германия да бъде екстрадиран  Хуриет Сюлейманов, осъден за катастрофата, при която загинаха  трима плевенски студенти край Луковит. Сюлейманов има задочна присъда -15 години затвор, тъй като той успя да избяга от страната. 
Според родителите на загиналите деца, трябват спешни мерки, за да не се повтаря техният случай.

Катастрофата стана на 5 май 2014 г. на пътя София-Русе край Луковит. Управляваният от Хюриет Сюлейманов автомобил навлезе в лентата за насрещно движение и се блъсна в друг автомобил, в който пътуваха четирима 20-годишни студенти от Плевен. На място загинаха Владислав Горанов и Николай Менков, а след множество операции в болницата почина и Цветелина Таслакова. Хюриет Сюлейманов, който никога не е имал шофьорска книжка, избяга от мястото на инцидента, но няколко часа по-късно беше задържан. Два месеца след това съдът го пусна под домашен арест и той избяга зад граница, за да се укрие.

Делото срещу него се гледаше задочно, тъй като Сюлейманов не се яви в съдебната зала. Ловешкият окръжен съд му наложи максималните за подобно деяние 15 години лишаване от свобода. Присъдата беше потвърдена на всички по-горни инстанции.


Ето какво каза за Хоризонт, бащата на Цветелина, Христо Таслаков:
Според последна информация, Хуриет е задържан в Швейцария, във връзка с нашия случай. Върнат е в Германия, предполагам, че там има жителство. Ловешката прокуратура смята, че в рамките на 60 дни, ще получим решение на съда за екстрадиране на Хуриет в България.
Адвокат Галя Горанова, майка на загиналия Владислав Горанов:
Тази новина ни върна вярата в системата, към която аз принадлежа. Трябва да се анализира точно ситуацията и да се промени Наказателно-процесуалния кодекс. За такива хора, които имат влезли в сила присъди и избегнали правосъдието, трябва да има допълнително наказание.
Ловешката прокуратура е потвърдила задържането на Хуриет Сюлейманов в Германия. Предстои съдът там да се произнесе по екстрадацията му в България.


"Задържаха Хуриет Сюлейманов! Чака се екстрадиция от Германия". Това съобщи в социалната мрежа майката на едно от загиналите момчета.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!