Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Две споразумения между България и Иран се очаква да бъдат подписани в Техеран

| ажурирано 11.7.16. 09.22
Фотографија: Фейсбук на Бойко Борисов

С официална церемония по посрещането започна посещението на премиера Бойко Борисов и делегацията ни в Ислямска република Иран. В Техеран българската делегация беше посрещната от д-р Аббас Ахмад Ахунди, министър на пътищата и градоустройството.

Министър-председателят Бойко Борисов и делегацията ни, в която са включени вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на външните работи, транспорта, енергетиката, земеделието, вече води пленарни разговори с домакините. Преди това Борисов разговаря с вицепрезидента д-р Есхаг Джахангири. По-късно през деня той ще разговаря и с президента Хасан Рохани.

Министър Даниел Митов ще обсъди с външния министър на Иран Джавад Зариф теми от двустранен интерес, както и актуалните от дневния ред на международната обстановка.

Също днес ще бъдат подписани и две споразумения – за сътрудничество в областта на малките и средните предприятия и в областта на инвестициите. Представители на 15 български фирми участват в българско-иранска бизнес среща.

По предварителна информация се очаква по време на посещението на премиера Борисов в Иран да бъде повдигнат и въпросът за евентуална продажба на оборудването за спрения проект "АЕЦ Белене". 

Полагаме усилия, поне в три варианта, включително и да продадем проекта, ако се намери инвеститор, които да не иска от нас държавна гаранция, но това е въпрос на седмици, в които ще бъде решено, посочи премиерът Борисов, преди да отпътува за Иран. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!