Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Предлагаме на Иран експертиза за отработено ядрено гориво

Вицепремиерът Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова водят разговори в Техеран за сътрудничество в областта на ядрената енергетика.  Двамата разговаряха с вицепрезидента и ръководител на организацията за атомна енергия на ислямската република Али Абгар Салехи.
Страната ни предлага да предостави експертиза, свързана с отработено ядрено гориво. Обсъждано е също да бъде задълбочено сътрудничеството в енергийния отрасъл и по-специално да бъде осъществен обмен на опит между ирански и български експерти в сферата на атомната енергетика.
По време на срещата министър Петкова е информирала господин Али Салехи за решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и "Атомстройекспорт" във връзка с проекта за АЕЦ "Белене". То предвижда НЕК да заплати 535 милиона евро на руската компания, както и да придобие произведеното за изграждането на проекта "Белене" оборудване. 
Отправена е покана ядреният експерт на Иран да посети България за по-подробно обсъждане на бъдещото двустранно сътрудничество в сферата на ядрената енергетика.

Срещата се провежда в рамките на посещението в Иран на правителствената ни делегация, водена от премиера Бойко БорисовПремиерът разговаря днес с председателя на иранския парламент Али Лариджани, като подчерта, че България отново може да бъде партньор на Иран в източноевропейския регион. Според него в момента налице са предпоставки за създаването на благоприятен климат за икономическите отношения между двете страни. Стокообменът между България и Иран годишно възлиза на 160 милиона долара.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!