Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Борисов определи като клевета твърдението на Кънев, че правителството не е гарант за членството ни в НАТО и ЕС

| ажурирано 20.7.16. 17.24
Фотографија: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов нарече клевета и лъжа твърдения на лидера на ДСБ - Радан Кънев, в телевизионно интервю, че правителството не е гарант за нашето членство в НАТО и Евросъюза.

В отговор на заявеното от Радан  Кънев тази сутрин, че правителството е крайно кекаво по въпросите за НАТО и ЕС, че има двама министри, които защитават българските интереси и един премиер, който подронва усилията им, премиерът Бойко Борисов нарече подобни твърдения лъжа и допълни:

Да се твърди, че военният министър или външният министър са гарантите за НАТО и ЕС, а ние другите, едва ли не, сме пречка за това, е не само лъжа, но и не отговаря на истината. Абсолютно всички теми, касаещи НАТО и ЕС, единственият гарант с реална власт е това правителство и пази Боже, да стане друг гарант. С кое ние сме дали основание да се твърдят тези манипулативни лъжи, от човек, който явно иска БСП, ДПС и останалите, които не успяха, да се върнат на власт?

По думите на Борисов с подобни манипулативни твърдения се цели да се вкара клин между министрите от правителството. Той очертава пред тях усилията на кабинета във всички проблемни сектори с реформи и ги насърчава да продължат да работят:

Така че, министър Москов, въпреки че нямаше никаква подкрепа, въпреки че като ръководител на предизборния щаб на ДСБ и мой противник в София – на мен и на Фандъкова, вече те преписват само мой министър, аз се гордея с това, не искам да ме разбираш криво. Искам да продължиш с всичка сила, особено пръстовите отпечатъци, защото това е големият успех, това е реформата, това е трудното и ще имаш цялата ми подкрепа и като председател на партията, и го казвам и в парламента.

Аз съм министър, излъчен по силата на коалиционно споразумение от Реформаторския блок, имам цялата ваша и парламентарна подкрепа, от която се нуждая. Благодаря, заяви министър Москов.

В Парламента пък се стигна до искането на парламентарната група на ГЕРБ да изслуша военния министър Николай Ненчев извън ресорната комисия.

Правителството дори нямаше и в програмата си достатъчно пари за армия. След това отдели 160 милиона, след това дава два милиарда и половина. Е, кой тогава е гарантът за евроатлантическата сигурност, обясни Валентин Радев от ГЕРБ, а министърът на отбраната заяви:

Гаранти за евроатлантическата интеграция, както Министерският съвет, така и мнозинството в Народното събрание, не веднъж сме го показвали.

Ненчев се срещна и с Радан Кънев, на който обяснил, че:

Има пълна подкрепа от страна на политическа партия ГЕРБ във всички проекти, които съм внесъл до момента в Народното събрание.

Радан Кънев коментира реакцията на премиера:

Неговата болезнена реакция показа, че много добре осъзнава гафа, който е направил. А фактът, че неговите министри са лоялни към него, е добре известен и това е добре за държавата. Това, че той не е лоялен към тях, е зле за държавата. Ако има спор, той е между мен и Борисов, а Ненчев няма нищо общо.

Още по темата можете да чуете в репортажа на Д. Видев, излъчен в предаването "Нещо повече".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!