Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Правителството гледа промени в Закона за храните с допълнителни гаранции за потребителите

Фотографија: БГНЕС

Новият закон за храните също е в дневния ред на правителственото заседание. С него ще се въведе интегриран контрол по цялата хранителна верига - всяко лице, което е заето в производство, преработка или дистрибуция на храни, подлежи на предварителни периодични медицински прегледи. Във всеки обект на производство на храни, трябва да работи лице, назначено на трудов договор, което притежава висше или средно специално образование в областта на хранителната промишленост. Бизнес оператор, който предполага или установи, че храни, които е произвел, внесъл, преработил, приготвил или разпространил, не отговарят на изискванията за безопасност, е длъжен незабавно да изтегли храните от пазара. В случай, че те не се намират под непосредствения му контрол, трябва да информира компетентните органи за това, трябва да информира по ясен и ефективен начин потребителите за причините за изтеглянето на храната от пазара, когато е възможно, тя вече да е достигнала до потребителя.

Предвижда се повишаване на санкциите за нарушения. Практиката до момента показва, че размерът им досега не е достатъчен поради степента на опасност в сектора. Съгласно европейското законодателство санкциите трябва да имат възпиращ ефект, за да се избегнат ситуации, които водят до застрашаване живота и здравето на населението.

Към министъра на земеделието и храните ще функционира помирителна комисия, която ще съдейства за извънсъдебно решаване на спорове.

Отчет за изпълнението на Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията от октомври 2015 година до април 2016 г., ще одобри правителството. Министрите ще разгледат също програмата за оптимизация на великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методи“, на учебното заведение ще се отпуснат и допълнително средства от бюджета.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!