Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Законопроект за физическите лица и мерките за подкрепа ще внесе правителството в парламента

Законопроект за физическите лица и мерките за подкрепа ще внесе правителството в парламента. Законопроектът включва мерки за подпомагане на лицата с ментални проблеми и тези в будна кома и ще отмени на практика поставянето на хора под запрещение. Една година след окончателното приемане на новия Закон, той ще започне да действа, уточни заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева, която прогнозира, че ще има голям социален ефект:

Запрещението е един остарял, архаичен механизъм, безсмислено ограничаване на хората с ментални увреждания - обрича ги на гражданска смърт като ги лишава от всякакви права. Новият законопроект дава възможност на хората с психични увреждания, деменция включително, да получат подкрепа в области, в които те не могат да се справят сами.

По данни на правосъдното министерство в момента 7 000 лица са поставени под запрещение и са лишени от права. В бъдеще кметовете, които са органи по настойничество сега, ще поискат от съдилищата отмяна на запрещението и ще се постановят мерки за подкрепа, които съдът ще контролира и видоизменя, ако се налага, на всеки две години.

Всъщност отношенията между запретен и този, който е негов настойник или попечител, ще бъдат уредени като съвместно вземане на решенията - тоест двамата трябва да изпълняват, едновременно да се явят пред органа за извършване на правни действия.

В обхвата на закона ще попаднат и лицата в будна кома.

Много често тези хора имат имущество и могат да платят от него за своето лечение, но досега нямаше уредба какво се прави в такъв случай, обясни Мичева и припомни, че България нееднократно е осъждана в Съда по правата на човека заради липса на адекватно законодателство по темата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!