Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Специалисти ще работят с деца с увреждания и родители от уязвими групи в Благоевград

27 висококвалифицирани специалисти ще бъдат ангажирани за работа с родители от уязвими групи и деца с увреждания в Благоевград.  Общината е осигурила средствата по  проект "Услуги за ранно детско развитие".

Целта на петте основни услуги, които ще бъдат предоставяни в Центъра за ранно детско развитие, изграден преди време с финансова помощ от Световната банка, е да се  подпомогнат семействата, в които има деца с увреждания и тяхната подготовка за училищната среда. Предвидена е  работа и с уязвими семейства, с цел да се избегне  настаняването на децата в социални институции.

В центъра са оборудвани помещения за кинезитерапия, психомоторни дейности, кътове  за игра и кабинети за работа с родителите, които ще имат възможност да получат комплексна подкрепа, изцяло свързана с грижите за децата и тяхната рехабилитация, поясни ръководителят на проекта Симона Митова:

Родителите ще имат възможност да получат една комплексна подкрепа, изцяло свързана с полагане на грижи за малките. Ще има и консултиране, което ще се предлага от наши специалисти, възможност за подобряване на квалификацията - един добър старт в живота, осигуряване и на заетост.

В Центъра за ранно детско развитие ще бъде осигурено редовно наблюдение на здравното, физическото и психомоторното развитие на бебетата и децата, като за улеснение на родителите услугата ще бъде и мобилна . В екипа от специалисти са медицински сестри, кинезитерапевти,  психолог, педиатър, стоматолог и социални  работници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!