Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Нов голям пожар в Хасково

| ажурирано 4.9.16. 20.18

Нов пожар избухна в област Хасково. Пламъците са обхванали около 2000 декара между селата Доситеево, Българин и Коларово. Ситуацията е критична, тъй като огънят влиза и в боров масив.Очаква се всеки момент в гасенето да се включи и хеликоптер.

Кметът на хасковското село Доситеево е пострадал при гасенето на възникналия пожар в областта и е настанен в болница. В гасенето му се включи и военен хеликоптер Ми-17 от състава на авиобазата в Крумово.

В гасенето са включени над 50 пожарникари с повече от 10 противопожарни автомобила, съобщи пред Хоризонт началникът на звеното за оперативни дейности в пожарната Красимир Шотаров.

На място са силите от регионалната дирекция на пожарната в Хасково и екипи от Харманли, Свиленград, Любимец. Изпратени са и допълнителни сили от Стара Загора, Кърджали, Пазарджик и Пловдив. Гасят по едното направление на развитието на пожара към село Рогозен. Надяваме се, поне до светлата част на деня, да ограничим неговото развитие в тази посока. Категорично заявявам, че към настоящия момент няма опасност за населението и за сградите.

Горят лозови масиви, овощни насаждения, пасища. По разпореждане на началника на отбраната ген. Константин Попов пожарът се гаси и от вертолет от състава на авиобаза "Крумово“. Областният управител на Хасково Станислав Дечев обясни:

Направили сме, така че пожарът да не навлезе в населените места. Към село Доситеево има разположени пожарни автомобили. Пожарът се движи в посока северозапад и затова използвахме военния хеликоптер, който да предотврати движението му. Надявам се в рамките на днешния ден, най-късно утре да успеем да го потушим.

Пострадал е кметът на село Доситеево Митко Вълчев:

За нещастие той се опита да влезе в огъня, за да гаси пожара по-активно, но се случи нещастие и в момента е настанен в болница в Пловдив - заяви Станислав Дечев.

Причините за възникването на пожара се изясняват. От Община Харманли съобщават, че на място е пристигнал вече и кметът на града Мария Киркова. Там е осигурена водоноска. Мобилизирани са и служители на Общинска охрана към Харманли. Към момента няма опасност за населението, увериха от Община Харманли.

Според последна информация на кореспондента ни Дора Атанасова, причината и за този пожар край Харманли е почистване на ливада със селскостопанска техника. Една от версиите, по която работят от полицията, е, че искрата е тръгнала от пасището на кмета на село Доситеево Митко Вълчев, който е с 20 процента изгаряния, след като е направил опит да загаси огъня. В момента се разпитват свидетели.

Само преди дни беше потушен най-големият пожар за годината край Тополовград. Изпепелени бяха 12 000 декара площ, от които 9000 декара бяха борова и широколистна гора. От село Българска поляна бяха евакуирани 50 души. За палежа бяха задържани трима мъже. Те са освободени и продължава да се води следствие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!