Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Малко над 47 млн. лв. са разходите за президентските избори и националния референдум

Фотографија: БГНЕС

Малко над 47 милиона лева ще са разходите по подготовката и произвеждането на президентските избори и националния референдум, насрочени за 6 ноември. 

Правителството одобри план-сметката за вота.

Средствата за изборите и референдума са предвидени в тазгодишния бюджет, като отчетът за похарчените пари институциите ще направят до средата на декември пред финансовото министерство. Бюджетът ще се разпредели за ЦИК, която ще плати възнагражденията на ангажираните в районните и секционни комисии. МВР ще получи пари за охрана на помещения и осигуряване на обществения ред, служба ГРАО за проверка на подписки и изготвяне на избирателни списъци. Медийните пакети също са включени в план-сметката, както и организацията на изборите зад граница.

Сега средства биха се спестили, ако няма втори тур на президентския вот. Експерти обясниха пред "Хоризонт", че по-малкият харч през тази година е заради факта, че избори за местна власт се организират най-трудно, ангажира се по-голям човешки ресурс, бюлетините са повече на брой. Най-много средства по сегашната план-сметка се заделят за възнагражденията на членове на секционни и районни избирателни комисии, въпреки че секциите в чужбина сега ще са по-малко на брой, но се запазва сумата от милион и половина лева, която взима Министерството на външните работи. Девет и половина милиона лева се заделят за логистичното обезпечаване на вота, включително и отпечатването на бюлетините.

В националното допитване въпросите са три:

- Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? 

- Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на избори и референдуми? 

- Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалиции, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!