Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Бойко Борисов е провел телефонни разговори с Ангела Меркел и премиерите на Унгария и на Сърбия

Бойко Борисов
Фотографија: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е провел телефонни разговори с германския канцлер Ангела Меркел и с колегите си – премиери на Унгария и на Сърбия. Обсъдена е предстоящата на 16 септември в Братислава лидерска среща, на която ЕС трябва да реши дали ще има обща политика по мигрантския проблем.

Европейският съюз и Турция трябва взаимно да решат проблемите си и всички държави солидарно да положат усилия за изпълнение на постигнатите до момента договорености и поетите ангажименти, това е подчертал по време на разговора си с канцлера Ангела Маркел Борисов. 

Във връзка със срещата на върха в Братислава той е разговарял и с премиера на Унгария Виктор Орбан. Двамата са се обединили, че в словашката столица трябва да се проведат важни дискусии за състоянието на Европейския съюз на фона на излизането на Великобритания от Съюза, както и все по-засилващата се миграционна вълна. Борисов е потвърдил тезата си, че ще настоява за общо европейско решение и проява на истинска солидарност между държавите в Европа при разрешаването на проблема с мигрантската вълна и активната защита на външните европейски граници. Мигрантската криза е била основен акцент в разговора на министър-председателя със сръбския му колега Александър Вучич. Двамата са били единодушни за необходимостта от увеличаване на двустранните комуникации, сътрудничеството за запазване на сигурността и спокойствието на гражданите в двете държави.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!