Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Правителството одобри информационния лист за референдума

Правителството одобри информационния лист за националния референдум на 6 ноември. В него са записани следните въпроси: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?"; "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?", както и въпросът "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един глас, получен на последните парламентарни избори?".

Областните управители и кметовете трябва да осигурят публичност на информацията, свързана с провеждането на референдума, като я качат в интернет страниците си и на общодостъпни места.

Право да гласуват в допитването ще имат гражданите с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на страната към деня на насрочване на референдума – 8-и август тази година. Вотът се извършва с бюлетина, която съдържа трите въпроса и възможните отговори "да" и "не". Гласоподавателят не е длъжен да отговори на всички въпроси.

Гласува се със знак X или V за избрания отговор в деня на гласуване в страната започва в 7 часа сутринта и приключва в 20 часа вечерта, а извън страната в 19 часа местно време и приключва в 20 часа също местно време.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!