Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Приключи регистрацията на партиите за участие в президентските избори

До 4 октомври ще се подават заявки с кандидатпрезидентските двойки

Фотографија: БГНЕС

Преди час приключи срокът за подаване на заявления в ЦИК за регистрацията на партии, коалиции и инициативни комитети за участие в изборите за президент.

Всички политически формации, представени в Народното събрание, подадоха документи за участите във вота.

ГЕРБ, ДОСТ и ДПС подадоха заявления за регистрация като самостоятелни партии. АБВ формира коалиция. Същото направиха НФСБ, ВМРО и "Атака" - те се явяват под наименованието "Обединени патриоти". РБ също се регистрира като коалиция. Същата е формулата за явяване, предпочетена от "Движение 21" и НДСВ.  Кандидатите на БСП са издигнати от инициативен комитет в тяхна подкрепа. Инициативен комитет издига и Веселин Марешки.

След тази първа регистрация предстои в ЦИК до 17.00 ч. на 04.10. да се подават и заявките и имената на кандидатпрезидентските двойки. Получена сега регистрация не задължава партиите и коалициите и комитетите непременно да издигнат и кандидатпрезидентска двойка - уточни за БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Това е вече въпрос на преценка от страна на партията или коалицията, която се е регистрирала, дали да издигне кандидати за президент и вицепрезидент на републиката. Но за да може да бъде издигната кандидатска двойка за президент и вицепрезидент на републиката, партията или коалицията трябва преди това да се регистрира в ЦИК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!