Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Тристранният съвет гледа промените в данъчните закони и Кодекса на труда

| ажурирано 4.10.16. 09.15
Фотографија: БГНЕС

Съветът за тристранно сътрудничество ще разгледа промените в данъчните закони, предложени от правителството. Според предложените от Министерството на финансите текстове от 2018 година всички ще сме задължени да подаваме данъчните си декларации в електронен вид. За бизнеса задължението ще влезе от догодина.

Ако предлаганите промени бъдат одобрени от социалните партньори, през 2017 година за последен път ще избираме дали да подаваме декларации на хартия или по интернет, като се запазва правото на облекчение, ако го направим по електронен път до 31 март. Този път обаче се въвежда и горен праг на облекчението от 1000 лева. Също така ще трябва да се декларират и плащат данъците на починали близки.

За да се стимулират безкасовите плащания, ще можем да ползваме един процент или до 500 лева облекчение от годишната данъчна основа, ако получаваме доходите си по карта и правим 80% от плащанията си безкасово.

От догодина ще има поредно увеличение на акциза върху цигарите, което ще доведе до поскъпването им с 10-15 стотинки.

Промени в Кодекса на труда, свързани с командироването и изпращането на служители на работа в друга страна-членка на Европейският съюз /ЕС/, ще разгледа още Националният съвет за тристранно сътрудничество.

Държавата предлага пакет от мерки, които да гарантират по-добра защита на командировани и изпращани работници, които ще предоставят услуга в друга страна-членка на Евросъюза и страните от Европейското икономическо пространство. Целта е да се спре т.нар. "социален дъмпинг". В законопроекта изрично се посочва, че командироване е възможно, само ако съществува трудово правоотношение между работодателя и работника. Дава се възможност служители да предявяват искове срещу работодателите си, в случай на претърпени вреди, а синдикални организации да представляват ищците в съда. Уговорените условия на труд не могат да бъдат по-неблагоприятни за работника, от установените в приемащата държава.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!