Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Държавни мерки за работниците от "Мини Бобов дол"

В Агенцията по заетостта има уведомление за масово уволнение на 650 работници от "Мини Бобов дол"

Фотографија: БГНЕС

В Агенцията по заетостта има уведомление за масово уволнение на 650 работници от „Мини Бобов Дол". Държавата има възможност да осигури работа и преквалификация на миньорите, ако се стигне до съкращение, обяви социалният министър Зорница Русинова.

Министър Теменужка Петкова все още не знае какви са обстоятелствата, които са накарали в рамките на 24 часа собственикът на „Мини Бобов дол" да се откаже от разтрогването на концесията: 

Писмото дойде преди броени минути с нови обстоятелства, не ни известяват какви са новите обстоятелства. Работникът и работодателят в една частна компания имат своите договорни отношения и държавата няма как да се намеси като някакъв посредник в тези двустранни отношения в една частна фирма.

От вчера също е писмото на собственика на мините, с което се уведомява за масово съкращаване на 650 човека, от тях 150 са пенсионери. Държавата има как да осигури работа и преквалификация на останалите, категорична е министър Зорница Русинова:

В Бюро по труда - Дупница има свободни 150 работни места, които отговарят на квалификацията на служителите, които ще бъдат освободени. В Бюро по труда - Кюстендил също - около 50 човека още днес имаме възможност да бъдат насочени към един строителен обект. За всички останали в рамките на националния бюджет и оперативната програма има възможност за квалификация, така че бързо да бъдат устроени на работа и да получават справедливи доходи.

От началото на годината на работодателя са връчени седем наказателни постановления за забавяне на заплати и възнаграждения. Още от 4-ти октомври екип на Инспекцията по труда отново е в мината по сигнал на синдикатите. Установено е закъснението за август и намаляването на заплатите с 20 процента, за което също има акт. Областният управител на Кюстендил Виктор Янев, също заяви, че прави каквото е в неговите компетенции:

Присъствието на органите на МВР, както и лекарски екип от Спешна помощ, заяви управителят на областта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!