Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

До 2 години ще заработи циклотронът, който ще произвежда изотопи, необходими за лечение на онкологични заболявания

Чрез съоръжението България ще се превърне от вносител в износител на изотопи за лечението на онкоболни

Фотографија: Пресцентър на УМБАЛ (архив)

След 2 години се очаква да заработи циклотронът, който ще произвежда изотопи, необходими за лечение на онкологични заболявания. Това стана ясно днес при посещението на премиера Бойко Борисов на площадката, където ще е разположен комплексът:

Това си е една мини ядрена централа – обясни премиерът. Ще изглежда ето така, както  в Страсбург. Да напомня само, че десетилетия наред изотопите за лечение на онкоболните идваха от Унгария и Чехия със самолети, разпадаха се половината по пътя до тук, а хората, които ги чакаха, не знаеха дали последните ще имат достатъчно силни изотопи. Направете сметка колко пара е изтекла от България и колко народ е загинал, чакайки в мъки и от нерви.

Новият циклотрон ще е в съседство със стария мини изследователски реактор, строен в далечната 1956 година, който се намира на няколко километра от центъра на София. Съоръжението ще позволи у нас да се произвеждат така необходимите за медицината изотопи. Циклотронът е произведен по поръчка, доставен в началото на тази година. Сега правителството осигури три милиона лева за построяване на сградата, в която ще се постави. Ускорителят на частици ще е най-модерният на Балканите. Институтът по ядрена енергетика към БАН има амбиция циклотронът да помогне нашите изотопи по-бързо да стигат до съседните страни  - Сърбия, Македония и Гърция, както и в комплекса да се обучават студенти, а изследователската дейност отново да върне в България наши учени, напуснали страната ни.

 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!