Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Първите проекти за селските райони от новия програмен период получиха договори

78 милиона лева отиват в 35 общини с общо население половин милион души

Фотографија: БГНЕС

Първите спечелени проекти за селските райони в новия програмен период получиха договори. 78 милиона лева отиват в 35 общини с общо население половин милион души.

Средствата са за развитие на общинска инфраструктура, микропредприятия, туризъм, опазване на културното наследство. Премиерът Бойко Борисов пожела на кметовете да се възползват от всеки лев, който отива пряко при хората, както и да внимават да не става като с детските площадки, които са построени, но не се поддържат:

Средно по 4 милиона на инициативни комитети, за най-малките производители, най-малките селски стопани – безвъзмездни пари, за да си подпомогнат хората най-вече на малкия бизнес, каза Борисов.

Министърът на земеделието Десислава Танева обяви, че към момента договорените средства по Програмата за селските райони са близо 10 на сто за целия програмен период:

Предложили сме на бизнеса, на селските общини, на религиозните храмове, възможност да кандидатстват по мерките с общ бюджет 32 процента от целия бюджет на програмата за този програмен период. От началото на мандата на земеделски производители, на общини – там, където сме имали такива проекти за разплащане, сме разплатили над 6 милиарда лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!