Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Димитър Христов: Усещането да си носител на „Кристална лира“ е невероятно

БНР Новини
Димитър Христов бе отличен с „Кристална лира“ за цикъла концерти със солисти, инструменталисти и певци от Балканските страни през сезон 2015/2016
Фотографија: БНР

Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и Класик ФМ радио присъдиха ежегодните си награди за ярки постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство по традиция в Деня на будителите – първи ноември. Отличието се връчва в 17 творчески категории. Сред тях са за диригент, оркестрово изкуство, камерни ансамбли, балетно изкуство, джаз и поп музика и др.Тази година беше и 20-ото издание на престижното за всеки творец в областта на музиката събитие. Тържествената церемония по награждаването се състоя в Държавния музикален и балетен център „Стефан Македонски“ под егидата на кмета на София и на Министерство на културата. Заслужени отличия получиха: маестро Найден Тодоров диригент на Русенската опера, „Фондацията“ за поп и рок музика, професорите Стойка Миланова и Людмил Ангелов за камерен ансамбъл, Камелия Тодорова за джаз и други творци.

Специалната награда на Министерството на културата за цялостно творчество получи композиторът проф. Виктор Чучков.



Ето какво сподели той за отличието си:

Една награда е винаги вълнение. Научих за нея няколко часа преди награждаването. Тя е от Министерството на културата и Музикалните дейци. Винаги е трогателно, когато има такава прекрасна оценка. Но един артист и композитор, отдавайки много сили и изнасяйки концерти, не би трябвало да се влияе от наградите. Те са нещо, което стимулира.

Диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР Димитър Христов бе отличен с „Кристална лира“ за цикъла концерти със солисти, инструменталисти и певци от Балканските страни през сезон 2015/2016.



За своето вълнение и признателност разказва маестро Христов:

Моето усещане е невероятно. Преди много години, когато проф. Кирил Стефанов – главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“, получи тази награда, си казах: какъв ли човек трябва да бъдеш и какво ли трябва да имаш зад гърба си, за да получиш това най-високо музикално отличие? Е, то вече е в ръцете ми и аз съм много щастлив. То не е само моя награда, а награда за труда на целия Оркестър за народна музика на БНР. За всички мои колеги. За аранжорите, които работиха по „Ритъмът на Балканите“, който е един от нашите най-успешни проекти.

С втора „Кристална лира“ заслужено бе отличен младият и талантлив певец Денко Проданов – солист от Музикалния театър „Стефан Македонски“. От позицията на младостта развълнувано споделя радостта си Проданов:

Още не мога да го асимилирам. Много съм развълнуван. Искам да благодаря на Музикалния театър за номинацията, а на Съюза на музикалните и танцовите дейци, както и на Класик ФМ за Кристалната лира. Тя ми е втора. Наградата е в категория „Оперно и оперетно изкуство“, докато първата е в раздел „Млад изпълнител“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!