Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Кабинетът "Борисов" 2 ще заседава, докато президентът води консултации за съставяне на ново правителство

| ажурирано 16.11.16. 11.48
Фотографија: БГНЕС

Правителството ще продължи да работи и след като Народното събрание приеме оставката му. Кабинетът "Борисов" 2 ще заседава през периода, в който президентът води консултации с парламентарните партии за съставяне на ново правителство в рамките на сегашното Народно събрание.

Продължителността на управление на правителство в оставка се вмества в периода от прекратяване на правомощията му до съставяне на служебно правителство. По същество Конституцията не поставя ограничения в правомощията на министрите в оставка. Такъв кабинет функционира в пълен обем на правомощията и като позиция е по-силно от служебното, което има ограничени права. Например служебен кабинет не може да сключва международни договори и да прекроява бюджета, да взема големи заеми, да изпраща въоръжени сили зад граница. Служебният кабинет се приема като изключение и неговата задача е да функционира в условията на предсрочни парламентарни избори, които са изход от правителствена криза.

Преди днешните дебати и гласуване по внесената в Народното събрание оставка на правителството, министрите ще заседават. Те трябва да одобрят списъците  на защитените и на средищните училища.

Допълнителни средства по бюджета на Министерството на правосъдието ще отпусне кабинетът. На ректора на Медицинския университет в Пловдив ще се възложи да сключи договор за покупка на имот в полза на държавата и за ползването му от висшето училище. Безвъзмездно ще се прехвърли имот на Община Сандански. Годишният доклад по концесията за добив на блатното кокиче от местността Блатото, също е в дневния ред, както и одобряването на отчета за фонд "Сигурност на електроенергийната система" за предходната година.

С прехвърляне община Перник ще придобие концесия за добив на кафяви въглища от находището "Пернишки въглищен басейн". Макар и в оставка, Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната. Това написа в писмото си до народните представители в понеделник премиерът Бойко Борисов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!