Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

След обезопасяването на цистерните ще започне възстановяването на къщите и инфраструктурата в Хитрино

26 са напълно негодните за обитаване къщи

| ажурирано 12.12.16. 14.38
Фотографија: БГНЕС

Веднага след като приключи прехвърлянето на горивото от цистерните в Хитрино ще започнат възстановителните дейности на къщите и инфраструктурата - е решено на днешното извънредно правителствено заседание. 26 са напълно негодните за обитаване къщи. 

За всяка пострадала къща, която е в добро конструктивно състояние, ще има помощ за подмяна на покриви, дограми и каквото е необходимо, обяви вицепремиерът Томислав Дончев. Хората от напълно разрушените къщи ще преценят временно дали могат да отидат при роднини, или ще бъдат настанени във фургони докато домовете им се изграждат наново.
Като подготовката за разполагане на такива временни жилища вече тече и това трябва да е факт буквално в следващите дни, за да може, когато стартира строителният сезон да започне изграждането на нови къщи по отношение на тези, които изцяло са загубили жилищата си. Дори при брилянтна организация, този процес ще тече месеци, каза Дончев. 
Размерите на бедствието не попадат в праговете за кандидатстване от Европейския фонд "Солидарност", затова бързо ще се препрограмират наличните програми "Селски райони" и "Транспорт": И в аванс имаме одобрението на Европейската комисия едно подобно препрограмиране да бъде одобрено по-най бързият начин.
Милион и половина лева ще струва, по предварителна оценка, възстановяването на разрушената железопътна инфраструктура. Сто безработни ще бъдат наети веднага за разчистване на терените в Хитрино. До края на седмицата ще има индивидуални социални планове за всяко домакинство, които ще се финансират с отпуснатите пет милиона лева, допълни министър Зорница Русинова:
Грижа за семействата, които са пострадали, ако има необходимост и от допълнително лечение. Експерти на място ще подпомогнат максимално общината. Надявам се, че в следващите една или две години с адекватните действия, които предприемаме, ще можем да възстановим нормалното битуване на хората и живота в общината.
Държавата ще търси част от средствата в последствие от застрахователи.
Без значение дали говорим за виновно лице, или за отговорни институции, държавата и общината трябва да търсят средства като обезщетение за претърпените щети. Подобна е и хипотезата със застрахованото имуществообясни вицепремиерът Томислав Дончев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!