Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Експерти ще правят анализ за възможностите АЕЦ "Белене" да се построи на пазарен принцип

Ако "Белене" бъде успешно приватизирана, това ще означава, че НЕК ще реализира приход и ще бъде върната помощта от държавата, с която се плати произведеното в Русия оборудване

Фотографија: Таня Харизанова

До 3 месеца министърът на енергетиката да възложи технико-икономически и правен анализ на проекта АЕЦ "Белене" - реши правителството в оставка, като се мотивира с необходимостта от действия за рационалното използване на площадката и придобитото преди седмица от НЕК руско оборудване.

 
Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова обясни, че анализ се налага, за да се върви по ясна и прозрачна процедура за бъдещето на "Белене": 
В този анализ Министерски съвет изрично настоява да бъде разгледан вариантът, в който активите и пасивите в Националната електрическа компания, които са свързани с този проект, да бъдат обособени в отделно търговско дружество, което дружество да бъде приватизирано впоследствие в рамките на една публична, прозрачна процедура.

Ако "Белене" бъде успешно приватизирана, това ще означава, че НЕК ще реализира приход и ще бъде върната помощта от държавата, с която се плати произведеното в Русия оборудване. Тази сутрин в рамките на среща при премиера Индустриалната търговска банка на Китай е потвърдила интереса си да финансира проекта, но дали за цялата необходима сума, Петкова не уточни. Министърът не отрече, че има интерес и от американски инвеститор, но отказа да спомене коя е третата компания.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!