Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Логото на българското председателство на Съвета на ЕС беше избрано сред 175 проекта

Фотографија: БГНЕС

Логото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година ще е съчетание от три символа - буквите "БГ" на кирилица и латиница, с вплетени шевици и цветовете на националния ни флаг. В конкурса са участвали 175 проекта.

Логото на Тодор Ангелиев отговаря на основните изисквания: да е авторски проект, оригинален, с ясен и лаконичен образ в съчетание с текста. Шрифтът на буквите "БГ" е български: 

Кирилицата - като културния принос в световната култура. Шевицата, самобитната - като принос в изкуството, което е нашето, специфично, самобитно, и българският флаг - като символ на държавност и мястото ни в Европа. Мислех да е разпознаваемо, българско, каза авторът.

С логото ще се брандират всички знаци, информационни и рекламни материали, символични подаръци на председателството ни.

Статистиката показва, че най-често при проектите за лого авторите са залагали на кирилицата - 21 пъти, розата се среща в 20 предложения, трикольорът - в 9, планините - също в 9.

Вицепремиерът в оставка Меглена Кунева каза:

Обрано, скромно и много симпатично. Има много подтекст - да покажем българската естетика. И шрифтът е част от тази естетика, част от културната ни традиция. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!