Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Правителството смени 14 областни управители

Принципал на НДК става вицепремиерът Деница Златева

| ажурирано 8.2.17. 15.28
Фотографија: БГНЕС
Служебното правителство освободи 14 областни управители. Нови ще бъдат управниците в област София, Благоевград, Варна, Враца, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Силистра, Софийска област, Хасково, Търговище, Шумен, Ямбол и Велико Търново.

В Благоевград поста ще вземе Валери Сарандев, начело на Варна застава Тодор Йотов, във Велико Търново Николай Йоцов, Момчил Младенов става областен управител на Враца, в Кърджали поста поема Начо Ковачев, в Кюстендил Йордан Татарски
Новият областен управител на Ловеч е Пенка Николова, а в Силистра Петко Добрев, Софийска област поема София Торолова, в Търговище поста ще оглави Валери Симеонов, а в Хасково Минко Ангелов. Областен управител на Шумен става Валентин Александров, а за област Ямбол новото назначение е Георги Чалъков
Петима от новите управници, тези в Благоевград, Варна, Велико Търново, Кърджали и Шумен са завършили висши военни училища и академии, работили са в системата на отбраната и на МВР. 
Част от подменените областни управители са включени в партийни листи, а за други има съмнения, обоснова правителственото решение Ралица Туширова от правителствената пресслужба.
Целта на правителството е да осигури честни и безпристрастни избори. Там, където има съмнение, че този процес може да протече по начин, по който правителството е заложило да протече - честно и безпристрастно, са правени промени.

Според ГЕРБ притеснително е, че кадри на БСП се назначават за областни управители. В същото време служебното правителство има правомощия да смени държавните чиновници по места, коментираха от ГЕРБ.

Принципал на Националния дворец на културата, с решение на служебното правителство, става вицепремиерът, отговорен за българското председателство на Европейския съюз Деница Златева.

Международният пресцентър за парламентарните избори ще се организира от Българската телеграфна агенция.

Предложението е на външния министър Ради Найденов, който отказа неговото министерство да организира пресцентъра.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!