Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Младежи отново поискаха да бъде забранен "Луков марш"

Фотографија: БГНЕС

За поредна година инициативен комитет организира протестно шествие "Без нацисти по улиците ни". Стотина младежи  преминаха от НДК до Столичната община с настояване да бъде забранен "Луков марш", насрочен за 18-ти февруари.  Според антифашистите, включили се в днешната проява, генералът е спорна личност в българската история и не бива ксенофобските настроения и риторика да се допускат.

Това е грозното лице на национализма, което не би трябвало да има публични прояви, заяви протестираща.


Шествието, което е известно като "Луков марш", тази година ще е на 18 февруари и ще го комбинират с честването на Васил Левски. За нас това е кощунство - човекът, който е казал: "Братство и равенство за всички без значение на вяра и народност", да бъде приравняван до един генерал, който е открит поддръжник на Хитлер по време на Втората световна война, допълни друг участник в протеста.

Шествието срещу "Луков марш" тази година е с международна подкрепа от група младежи от Гърция с качулки и кърпи на лицата. Организаторите обясниха, че искат де демонстрират обединение, тъй като на  "Луков марш" идват да "откровени неонацисти от някои забранени организации в Европа".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!