Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Деница Златева: Подготвяме пет приоритета за българското председателство на ЕС

Деница Златева
Фотографија: БГНЕС

Пет приоритета се подготвят за българското председателство на Европейския съюз - обяви пред бизнеса и синдикатите вицепремиерът Деница Златева

Първият приоритет, по който иска да работи България за своето председателство, е съюз за работни места, растеж и конкурентоспособност. 

Вторият е сигурност и миграция - с акцент да се извърши реформа по предоставянето на убежище - не както сега - фронтовите държави да поемат тежестта, а разпределението да е солидарно.
На трето място се поставя въпросът за енергийния съюз, опазването на климата (в частност енергийната диверсификация), изграждането на интерконекторните връзки. 
На четвърто място е приоритетът за следващата финансова рамка на Евросъюза след 2020-а година. Като страна-бенефициент на кохезионната политика за България е от изключителна важност да се запази кохезионният фонд, каза вицепремиерът: 
Имайки предвид и процеса по излизане на Великобритания от Европейския съюз, допълнителните финансови ресурси, насочени към политиките по сигурност и борба срещу нелегалните мигранти, ресурсът едва ли ще е толкова голям, колкото е бил в програмния период досега, но при всички положения ние държим и това е един от основните приоритети в нашето председателство.
Петият приоритет е Европейският съюз като глобален играч на световната сцена - с акцент разширяване на Евросъюза със страните от Западните Балкани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!