Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

ГЕРБ е против поскъпване на природния газ с една трета

| ажурирано 4.4.17. 20.28

Партия ГЕРБ се обяви против поскъпване на природния газ с една трета. Аргументът е, че това ще намали покупателната способност на гражданите и конкурентоспособността на икономиката. От ГЕРБ призовават държавната фирма "Булгаргаз" да преосмисли искането си, на базата на което беше одобрено поскъпъвнето с близо 30 процената от първи април. 

Според бившия енергиен министър Теменужка Петкова "Булгаргаз" приключва годината на добра печалба. От своя страна бившият вицепремиер Томислав Дончев заяви, че трябва да бъдат изстискани всички резерви, за да няма драстичен скок на цената на синьото гориво. 

Ако шоковото поскъпване стане факт, ГЕРБ ще го преразгледа, когато поеме властта, обявиха от партийната централа. 

Собствеността на данъчните складове за горива не е единственият фактор за цените на продуктите, смятат от ГЕРБ. 

Томислав Дончев поясни, че това може да се промени:
Ако ме питате в аванс дали едно въвличане на повече различни собственици на данъчните складове би се отразило положително на цената на горивата, то считам, че отговорът е "да" и трябва да бъдат положени усилия в тази посока. Но нека да напомня това не е единственият фактор, влияещ на ценообразуването на цените на горивата и то особено след последното произнасяне от страна на КЗК има да се свърши много работа, като за съжаление тя не е в сферата на простите и бързи решения. 

Много работа от много различни институции на много
 фронтове – така Томислав Дончев коментира днешния призив на дясното обединение "Нова република" към Комисията за защита на конкуренцията да се самосезира за монопол на "Лукойл" при данъчните складове за горива.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!