Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Обществено обсъждане на проект на новата наредба за интеграция на бежанците

Доклад за рисковете за националната сигурност, произтичащи от бежанската вълна, посочва като риск влиянието на Турция

| ажурирано 7.4.17. 09.11
Бежанци чакат за медицински прегледи
Фотографија: Дора Атанасова

Проект на новата наредба за интеграция на бежанците с хуманитарен статут, ще бъде публикуван за обществено обсъждане днес, потвърдиха пред "Хоризонт" правителствени източници. Работната група е готова с текстовете на постановлението, което ще предложи действия за реална интеграция със стимули и санкции. 

Преди седмица, на извънредно заседание, служебното правителство отмени старата наредба. За отмяната е настоял държавният глава.

7-дневен срок си дадоха служебните министри, за да напишат новата наредба и да избегнат дългия правен вакуум по документ, свързан с поети пред европейските партньори ангажименти. Очаква се да има реален механизъм за интеграция. Нито една община не пожела да сключи доброволно споразумение за интеграция с чужденец в продължение на година.

Социалният министър Гълъб Донев за принципите на новите текстове:

Да се откроят ползите за общините от това да приемат на своя територия чужденци. За да бъде действен този механизъм, след като чужденецът откаже интеграционните процеси, съответно той трябва да бъде лишен. За това и стимулите, и санкциите трябва да намерят място
.

Ще бъде създадено специализирано звено, което ще следи и отчита на всеки етап резултатите от интеграцията на бежанците със статут в България.

Доклад за рисковете за националната сигурност, произтичащи от бежанската вълна, предоставен на БТА, посочва като риск влиянието на Турция върху българското общество чрез финансиране на мюсюлманското вероизповедание у нас. Има риск от превръщане на България във "входна врата" на значителни по обем миграционни потоци, прогнозират авторите на доклада на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност.

В доклада се говори за риск от радикализация на български граждани; потенциална опасност се крие и в съществуващата политическа корупция. Препоръчва се временно отлагане на включването на България и Румъния в Шенген и определяне на горна граница за прием на бежанци за година.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!