Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Увеличението на минималната пенсия от средата на годината ще струва на НОИ допълнително 150 млн. лева

| ажурирано 11.4.17. 15.07

Увеличението на минималната пенсия за стаж и възраст от сегашните 161 лева и 38 стотинки на 200 лева, от средата на година ще струва на бюджета на НОИ допълнително 150 милиона лева до края на годината – изчисляват експерти. 
Ако и останалите пенсии се индексират с 21 процента, месечно на държавното обществено осигуряване ще са необходими по още 145 милиона лева. 

Това изчисляват от Българската стопанска камара. При постигнато политическо решение за вдигане на минималната пенсия, ще трябва да се актуализира бюджетът на Държавното обществено осигуряване за тази година. 

Над 6 млрд. лева годишно ще са необходими за увеличаването на пенсиите, ако минималната пенсия стане 300 лева. Това обясни за "Хоризонт" Григор Димитров от Българската стопанска камара. Той смята, че ако има увеличение на минималната пенсия, то трябва да има солидарен ръст и при останалите пенсии. 
Трябва национално съгласие за промяна в данъчно-осигурителния модел, заяви за "Хоризонт" Григор Димитров. Колко ще струва  увеличаването на минималната пенсия.
Ако пенсиите са до двеста лева и нашите сметки покажат  467 милиона годишно, без 2007 година, един милиард и 87 милиона,  ако са 250 лева и един милиард и осемстотин лева минималната пенсия до триста лева.
Но има и друг въпрос.
Добре, ние ще увеличим на тези хора пенсията до триста лева, а на останалите? 
За да бъде справедливо увеличението със същия процент, както при хората с под 300 лева, годишната сума се увеличава до над 6 млрд. лева допълнително 
Считам, че това е шоково увеличение и се чудя откъде ще се намерят тези пари.

48 % от постъпленията на НОИ и в момента идват от данъци, а не от осигурителни вноски. 

Подробности ще чуем в предаването "Нещо повече"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!