Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Два пъти през тази година ще бъде увеличена минималната пенсия

| ажурирано 11.4.17. 19.40
Фотографија: БГНЕС

На два пъти през тази година ще бъде увеличена минималната пенсия, според  договорката, постигната от преговарящите екипи на ГЕРБ и Обединените патриоти.

Според информация на "Хоризонт", от 1-и юли минималната пенсия ще стане 180 лева, а от първи октомври ще бъде увеличена до 200 лева. 
За останалите пенсии, от 1 ви юли се планира индексация спрямо 2009-та година. 
Общият допълнителен разход за набелязаните стъпки се изчислява на 300 милиона лева за тази година. Средствата  ще бъдат осигурени от предстояща ревизия на инвалидните пенсии.

Почти половин милион от пенсионерите в момента получават минималната пенсия за стаж и възраст. Тя е 161 лева. Тези възрастни и още около 195 хиляди, които получават между 161 и 180 лева, ще получат първото увеличение от близо 20 лева, планирано за 1-ви юли. А когато, от октомври, минималната пенсия стане 200 лева, в групата ще попаднат още около 170 хиляди възрастни. Те в момента получават между 180 и 200 лева. Индексация от 1-ви юли ще получат и всички останали пенсионери. Обсъжданият вариант е преизчисляване на дохода спрямо 2009-та година. Припомням, че последното преизчисляване на стари пенсии, направи правителството на Тройната коалиция през 2008-ма, като взе за база дохода от 2007-ма. Според сега действащото законодателство, от размера на минималната пенсия зависят и други плащания и размери, като пенсия за непълен стаж, минимални размери на инвалидните и наследствените пенсии и част от изплащаните добавки. Няма яснота, дали техните размери ще се актуализират, след ръста на минималната. За сега, не се планира таванът на пенсиите от 910 лева да се променя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!