Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Бойко Борисов разговаря с Владимир Путин по телефона

Президентът на Руската федерация Владимир Путин пожела успешен трети мандат на премиера Бойко Борисов в телефонен разговор, състоял се днес. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Двамата са отбелязали доброто развитие на търговско-икономическите отношения, като са подчертали 20-процентното увеличение на руските туристи в страната ни и ръста от 18% на двустранния стокообмен. Тези параметри все още не отговарят на потенциала на отношенията и увеличаването им е от взаимен интерес за България и Русия, е мнението на двамата премиери.

Тема на разговора е била и реализацията на големите енергийни проекти у нас. И двете страни са подчертали взаимния си интерес от изграждането на европейския газовия хъб "Балкан" на българска територия. По отношение на проекта за АЕЦ "Белене", премиерът Борисов е заявил, че правителството търси стратегически частен инвеститор.

Акцент в телефонния разговор между премиерите Путин и Борисов е бил поставен и на събитията, посветени на 25-годишнината на Българско-руския договор за приятелски отношения и сътрудничество, както и на 140-ата годишнина от Освобождението на България, която ще бъде отбелязана през 2018 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!