Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Заместник-министър Павел Тенев подаде оставка

| ажурирано 17.5.17. 17.57
Фотографија: БГНЕС
Новоназначеният заместник-министър на регионалното развитие Павел Тенев съобщи, че подава оставка. Причината е напрежението около негова снимка в личния му профил във Фейсбук, на която той е до восъчна фигура на Хитлер и в поза с нацистки поздрав.

На извънреден брифинг Тенев обяви, че няма натиск нито от премиера Бойко Борисов, нито от вицепремиера Валери Симеонов, от чиято квота той влезе в изпълнителната власт. Заместник-министърът смята, че оттеглянето му е правилно:

Създаденото напрежение не работи добре за правителството. Така стеклите се обстоятелства са много неприятни. Съжалявам, че така от една снимка се преекспонираха нещата. Доволен съм единствено от това, че никой не ме атакува за професионалните ми възможности.

  
Снимката е отпреди 9 години, направена е в Париж. В Музея на восъчните фигури Павел Тенев позира с изпъната ръка край модели на нацисти. Профилът му във Фейсбук е закрит.
 
Беше повече в подигравателен стил. Въобще не споделям тази философия. Аз съм споделял много снимки. 999 от тях са най-вероятно със семейството ми. Имало е и някои, които явно ми изиграха лоша шега, каза още Тенев.

По-рано БСП и Партията на европейските социалисти (ПЕС) направиха обръщения към премиера Бойко Борисов, в които настояха за уволнението на Тенев. Като напомнят, че Тенев е номинация на Обединените патриоти, социалистите поискаха извинение от вицепремиера Валери Симеонов и обявиха, че  очакват ГЕРБ да се разграничат от коалиционните си партньори. В изявлението си Сергей Станишев подчерта, че очаква позицията на Европейската народна партия, която преди е критикувала подкрепата за правителството от националистите. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!