Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Рекордните 423 кг хероин са задържани на ГКПП Видин-Калафат

| ажурирано 21.5.17. 14.24
432.22 кг хероин в ТИР, превозващ подови плочки за Холандия, са задържани на ГКПП Видин-Калафат
Фотографија: БГНЕС

Рекордните за българската митническа история 423 килограма хероин с чистота от 70 процента са задържани вчера на граничния пункт Видин - Калафат. Пратката е на стойност 63 милиона и 500 хиляди лева.  Наркотикът е открит в палети с подови плочки, превозвани в тежкотоварен автомобил. 


Хероинът е от Иран, минал е през Турция, претоварен е в склад в столицата, а крайният получател е фирма в Холандия. Задържани са шофьорът на камиона - 56 годишен българин и управителят на българската фирма изпращач, който е с криминални прояви, на 43 години.  

По метода "анализ на риска" митничарите се усъмняват, тъй като фирмата изпращач е неизвестна, получателят - холандска фирма за хранителни продукти, а гранитогресът - ирански. При сканиране на влекача, натоварен с 23 тона, са открити аномалии плюс миризма на оцетна киселина. Ръчно са разопаковани палетите в част от кашоните. Последните две плочи са слепени и между тях са открити пликовете с кафяво вещество - всеки от по 1055 грама. 

Директорът на Агенция "Митници" Георги Костов открои механизма за координация, създаден в последните две години, довел до бързото задържане на управителя на фирмата изпращач у нас: 
Сега берем плодовете на труда ни, когато беше изграден постоянния междуведомствен център за противодействие на контрабандата и всички престъпления, които нанасят щети на бюджета на държавата, и имаме сили да отговорим на всяко ново предизвикателство.

Главният прокурор Сотир Цацаров припомни случаи от 2016-та и април тази година, когато отново са заловени рекордни пратки хероин от Иран от по над 200 килограма  - първият случай е с укрити наркотици в консерви доматено пюре, а вторият  - в подправка за панировка на пиле, превовани от ирански ТИР-ове и шофьори:
Общото помежду им в крайна сметка е маршрута -началната точка, която е Иран и крайната дестинация, която е Холандия. В третия случай обаче все пак е проявена изобретателност. Иранската връзка е направен опит да бъде прекъсната. Претоварването е у нас, за да няма товарен автомобил, който директно носи документи на товара от Иран.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!