Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

НОИ утвърди промяна в бюджета на ДОО заради по-високите пенсии

| ажурирано 22.5.17. 19.51
Бисер Петков
Фотографија: БГНЕС

Близо  800 000 пенсионери ще почувстват ефекта от двукратното увеличение на минималната пенсия за стаж през тази година.
Надзорният съвет на Националния осигурителен институт утвърди проект за промяна в бюджета на държавното обществено осигуряване, според който повишението на минималната пенсия ще е с 11.5 на сто до 180 лева от 1 юли и с още 11.1 на сто - до 200 лева, от 1 октомври.

Решението трябва да бъде утвърдено и от Народното събрание. То ще струва на бюджета почти 100 милиона лева допълнително.  

Синдикатите и държавата подкрепиха промяната, бизнесът гласува "против".

От първи юли социалната пенсия за старост ще е 120.98 стотинки. Тя се индексира с 2.4 на сто, реше още Надзорният съвет на НОИ.

Социалният министър Бисер Петков обясни, че с изпреварващото повишение на минималната пенсия се изпълнява политическото решение на управляващата коалиция.

България има известно изоставане на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Последните години минималната пенсия расте с темпа на нарастване на всички пенсии, който е в порядъка на два, три, четири процента, докато темпът на нарастване на минималната работна заплата е по-висок, което в известна степен, с предлаганата промяна, ще бъде компенсирано.

Синдикатите имат известни резерви, но подкрепят държавата. Искат обаче обвързване на минималната заплата с минималната пенсия,  каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Минималната работна заплата, при минимална пенсия 200 лева, трябва да е 600 лева, а не 460 лева.

Димитър Бранков от Стопанската камара обясни, че с решението се нарушават пропорциите между минимална, средна и максимална пенсия.

Правим една много сериозна крачка в промяна на пенсионно-осигурителния модел. Именно, поради тази причина няма да подкрепим.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!