Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

МС ще одобри нови 800 000 лева, за да продължи реставрацията на църквата в Плиска

Правителството разглежда промени в Закона за отбраната и въоръжените сили

| ажурирано 31.5.17. 11.13
Фотографија: БГНЕС

В началото на редовното заседание на Министерския съвет Ловчанският митрополит Гавриил благодари на премиера и правителството за помощта за изграждане на катедралата "Св. Св. Кирил и Методий" в Ловеч. Днес министрите ще одобрят нови 800 000 лева, за да продължи реставрацията на църквата в Плиска.

Катедралата в Ловеч е втората по големина в България след "Александър Невски" и първата, построена през последните 91 години. Близо 5 милиона лева е струвало начинанието, финансирано с дарения. Митрополит Гавраил благодари и благослови премиера и министрите.

500 хиляди ни е дал като министър-председател и 600 хиляди ни е дал, откакто е на партия ГЕРБ. Господ да ви дава здраве. България има нужда в момента от един истински честен, силен ръководител, защото обстановката е сложна.

Бойко Борисов обяви, че днес се отпускат 800 хиляди лева за реставрация на голямата базилика в Плиска:

На 24-ти май за деня на Кирил и Методий, светите братя, възникнаха полемики. Да обясните и на медиите, важна ли е за църквата тази базилика, обърна се Борисов към митрополит Гавриил, а той отговори: 

Това е нещо, което доказва нашата история, веществено доказателство, което никой не би могъл да отрече. Това е историята на България.

Очаква се правителството да одобри днес предложения за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили и да оттегли Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 година, одобрен от служебния кабинет. Министрите ще обсъждат и промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. На заседанието ще бъдат определени председателите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, и на Държавната агенция за българите в чужбина, ще се назначат и областни управители на Добрич и Русе. По бюджета на Министерството на правосъдието ще бъдат отпуснати допълнително средства. МС ще допълни и актуализира Плана за подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС, ще бъде приет и устройственият правилник на новото ресорно министерство, ръководено от министър Лиляна Павлова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!