Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Цачева обеща промени в НК и ГПК, касаещи предсрочното освобождаване на затворници

Фотографија: БГНЕС
Администрацията на затвора ще поддържа пред втора съдебна инстанция протеста на прокуратурата по решението за предсрочното освобождаване на Любомир Димитров - Гребеца и Ивайло Евтимов - Йожи, по-известни като членове на бандата „Наглите“. Министърът на правосъдието Цецка Цачева обяви, че за единия от двамата е имало положително становище за предсрочно освобождаване. За да се избегнат подобни случаи, ще бъдат направени спешни законодателни промени. Цачева уточни, че инициативата за предсрочното освобождаване на двамата не идва от администрацията на затвора, но са дадени становища - едно положително и едно отрицателно. Те са били формални.

Като се преценява спазването на буквата на закона, без да се отчита духа на закона, без да се отчитат целите на наказанието, както и обществената опасност на определен вид деяние
, коментира Цачева:

Цецка Цачева обеща да се промени формалния подход, ще се въведе изискване при нюанси в становищата на служителите, какъвто е бил случаят, да се изисква обобщено становище, ще се променят НК и ГПК спрямо лица, за които се прилага предсрочно освобождаване, задължително да има електронно проследяване с гривни.

Министър Цачева не се ангажира дали законовите промени ще влязат в сила преди финалното решение на съда по казуса "Наглите". Като гражданин каза:

Не ми се иска окончателният вариант да бъде този, който се съдържа във вашия въпрос, а именно, те да бъдат окончателно освободени
.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!