Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Бойко Борисов призова ЕС да създаде собствена колективна отбрана срещу тероризма

| ажурирано 5.6.17. 13.18
Бойко Борисов
Фотографија: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви, че в борбата с тероризма се въртим около следствията и не се говори за причините. Той призова Европейският съюз /ЕС/ да създаде собствена колективна отбрана:

Изведнъж ние всички започнахме да се надпреварваме колко повече пари ще вложим във въоръжението, колко танка има България, колко има Германия, колко има Франция… Дали са ни нужни толкова танкове,  дали са ни нужди толкова самолети, дали са нужни на всички тези държави по отделно, като би могло да седнат военните и да кажат: Европейският съюз със своята европейска отбрана толкова пари струва, и се защитаваме като цяло.

След последния атентат в Лондон, премиерът Бойко Борисов не може да каже, че България е застрахована от тероризъм:

Как да кажа, че няма, при положение имаше и на Сарафово? Няма служба в света, която да може да го предотврати и да се справи. В Лондон, предстоят им избори, вижда се колко целенасочено се действа. Ами, в Германия, преди да започнат за провинциите, помните ли? Всеки ден имаше някой заклал някого. Това не са случайни действия. Още повече, цели поколения, израснали в тези държави, явно са поставени в условия, в които действат по този начин. Когато говорим за България, винаги се поставя въпросът са интеграция на ромите. Сега като гледам как са интегрирани етносите във Великобритания, в Белгия, във Франция, мисля, че и на тях трябва да им поставим въпроса как са интегрирани. Всъщност не са успели


Излизането на САЩ от споразумението за климатичните промени е проблем за Европа, посочи премиерът Бойко Борисов на дискусия за бъдещето на Европа.
И някой се съмнява че климатът е застрашен? Съединените щати бълват какви ли не отпадъци във въздуха, във водата и в природата, а ние в Европейския съюз как ще си я представим нашата планета. Не си я представяме, защото излизаме от споразумението. Аз лично съм изключително тревожен за това, което се случва и България няма друг път освен и да работи с цялата си активност за целостта и силния Европейски съюз.

За приоритетите на българското европредседателство и разширяването на Евросъюза със страни от Западните Балкани, Борисов заяви, че елитите на тези страни не са готови за присъединяване към Евросъюза, но трябва да се даде европерспектива за обикновените хора. 
Разработваме една тема дали не би могло самите хора, самите народи на Балканите да имат инструмент от типа на европейски паспорт при определени критерии, за да се почувстват и те европейски граждани, за да имат някаква перспектива. Иначе следва евроскептицизъм, мощно влияние вече от други големи стратегически играчи върху Балканите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!