Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Френският президент ще посети България през август

Бойко Борисов и Еманюел Макрон
Фотографија: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон ще посети България през август. Това бе съобщено след срещата на държавния глава с българския премиер Бойко Борисов в Елисейския дворец. Според премиера разговорът е дал добър старт за по-нататъшното двустранно сътрудничество.

България ще председателства Европейския съюз в много важен момент за бъдещето на нашата Европа, когато предстои да прокарваме нови проекти и да уредим Брекзит, в този смисъл стратегическата дискусия за графика и приоритетите на Европейския съюз е важна, заяви френския президент Еманюел Макрон след срещата си с премиера Бойко Борисов. 

Миграцията и защитата на границите са били сред централните теми. България с нейното географско положение е особено уязвима и е положила забележителни усилия, за да се справи с миграционното предизвикателство, отбеляза Макрон. 

Двамата държавници са обсъдили перспективите за развитието на общата полиция на външните граници. Уеднаквяването на условията и разходите за командированите работници в Европа също е било важна тема на срещата. 

Макрон оценява силната воля на българския премиер за присъединяването на страната ни към шенгенската зона и еврото и се ангажира да съдейства за изпълнението на критериите в това отношение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!