Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Кабинетът решава за увеличението на пенсиите

Фотографија: БГНЕС

Правителството ще отпусне 7 милиона лева допълнително на Община Пловдив. Средствата са за подготовката на града за Европейска столица на културата през 2019 година.

Министерството на културата също ще получи допълнително финансиране за изплащане на държавни парични награди за особени заслуги.

Промените в бюджета на държавното обществено осигуряване ще одобри правителството. С тях ще изпълни политическия ангажимент – минималната пенсия за стаж, да се повиши на две стъпки през годината – от юли на 180 лева, от октомври на 200 лева. Необходимите 100 000 000 лева ще се осигурят от преизпълнение на приходите от осигуровки.:

Тази мярка ще доведе до намаляване риска от бедност сред пенсионерите, получаващи минимални размери на пенсиите, без да се наложи да се променя бюджетното салдо, т.е. да се увеличава размерът на субсидията, коментира социалният министър Бисер Петков.

Със законови промени ще се ускори процедурата по внос на работна ръка за срок до 90 дни, от страни извън ЕС. Визи за чужденци ще се издават за 7 дни от подаването на молбата от работодателя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!