Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Над 25 000 души са необходимите работници за туристическия сезон

Фотографија: Венета Николова

Шест хиляди работници предимно от Украйна и Молдова чакат, за да започнат работа в летните курорти на страната. Днес правителството облекчи условията за достъп до трудовия ни пазар. Става въпрос за чужденци от трети страни, които имат право да работят у нас до 90 дни годишно. Визи за тях ще се издават в рамките на 7 дни, без да се предоставят документи за квалификация и договори за наем на жилища. 

Според вицепремиера Валери Симеонов не може да се говори, че работниците от Молдова, Украйна, Македония и западните покрайнини, които ще дойдат да работят по българските курорти, ще правят дъмпинг на работната ръка, и е сигурен, че качеството на туристическата услуга няма да пострада:

Девизът за туристическия сезон 2017 година е следният: "Назначавайте всичко, което мърда, няма хора за работа".  

С тези 4 до 6000 човека въобще няма да бъдат задоволени нуждите на предстоящия туристически сезон, които се оценяват някъде над 25 000 човека. Тези хора, които са набрани в Украйна и Молдова, са със съответните удостоверения, курсове или училища, сервитьори, готвачи и т.н.

Социалният министър Бисер Петков пое ангажимент Главната инспекция по труда да контролира стриктно фирмите, които ще внесат работната ръка

Както обикновено, ще бъдат подсилени екипите и заедно с другите контролни органи ще се търси взаимодействие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!