Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

От септември 12 вида удостоверения ще се предават по служебен път

Фотографија: БГНЕС

От септември 12 вида удостоверения, които в момента администрацията изисква от гражданите и бизнеса, ще се предават по служебен път. 

Според приетата днес пътна карта за административна реформа, от септември от бизнеса не би трябвало да се изискват удостоверения за вписвания и заличавания от имотния регистър, удостоверения за актуално състояние от Търговския, за липса на задължения към митническите органи. За гражданите ще отпаднат удостоверенията за семейно положение, за съпруг и деца, за брак, всички издавани от общините. 
Няма да се искат още тези за липса на задължения от НАП, както и тези за доход от пенсии и добавки. 
Председателят на Държавната агенция за електронно управление Росен Желязков обясни: 
Удостоверителни услуги, които ще бъдат премахнати на хартия. От друга страна самите те фигурират в десетки, а защо не и в стотици други административни услуги, които ще бъдат посочени изчерпателно през следващите седмици.

До края на годината ще отпадне изискването фирмите да предоставят на три институции годишните си финансови отчети. Ще има една входна точка.

40 закона, които изискват дадено лице да не е било осъждано, ще бъдат променени автоматично в един закон. Това ще позволи до есента и "свидетелството за съдимост“ да отпадне като документ, изискван от държавни и общински администрации. 
За частни фирми и неправителствени организации, които също изискват документа, ще се преценява правото на достъп до регистъра, обясни вицепремиерът Томислав Дончев:
Когато имаме администрации, те да правят служебна справка в случаите, когато кандидатствате за работа или примерно в случаите, когато искате разрешително за оръжие. Ако говорим за регулирани категории бизнес, примерно банки и охранителни фирми, там като че ли нещата са по-лесни и по-очевидни, но процесът не е лесен, защото все пак става дума за чувствителна информация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!